Hero image songfestival

België - Hooverphonic

De publieke omroep VRT heeft de eer om de eerste inzending van het Eurovisie Songfestival 2020 bekend te maken. De Belgen selecteerden Hooverphonic om hun land te vertegenwoordigen in Rotterdam. De band werkt momenteel hard aan hun deelnemende lied.

België kiest Hooverphonic voor het Eurovisie Songfestival 2020

Bandleden Alex Callier, Raymond Geerts en Luka Cruysberghs werken op dit moment aan de inzending. Het lied is in het Engels, is momenteel in de demo-fase en definitieve versie wordt begin 2020 onthuld. 

Over Hooverphonic

In de loop van hun 25-jarige carrière ontwikkelde Hooverphonic een direct herkenbaar geluid, ergens tussen trip-hop en pop. Vanaf dag één vormden Alex Callier (producer/songwriter) & Raymond Geerts (gitarist) de kern van de band en door de jaren heen hebben ze gewerkt met verschillende zangers. Sinds 2018 is Luka Cruysberghs de zanger van Hooverphonic. In 2017 won ze The Voice of Vlaanderen met Alex als haar coach.  

Het geluid van Hooverphonic heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld: van de eerder verschenen albums A New Stereophonic Sound, Spectacular en The Magnificent Tree tot het recent verschenen album Looking For Stars. Liedjes als With Orchestra en In Wonderland laten zien dat Hooverphonic een fris geluid heeft, zonder de identiteit van de band of de connectie met hun fans op te offeren. 

De singles Mad About You, Badaboum, 2 Wicky, Romantic en Eden kregen internationaal succes en vormen de basis van de live-set van de band. Hooverphonic heeft meerdere keren door Amerika en Europa getourd, zowel alleen als met artiesten als Moloko en Massive Attack. Recent trad de band op in Japan om België te vertegenwoordigen tijdens het ‘Belgian Beer Weekend’. In oktober 2019 startte de band een uitgebreide Europese tour. 

Waarom Eurovisie?

Alex Callier volgt het Eurovisie Songfestival al jaren, zowel vanuit professionele als persoonlijke interesse. De glamour, kwaliteit van de optredens en de internationale allure maken dat meedoen een logische volgende stap is voor Hooverphonic. Luka Cruysberghs heeft ook een link met het Songfestival: in haar vroege tienerjaren deed ze mee aan de nationale Belgische selectie voor het Junior Eurovisie Songfestival. Het liedje dat ze voor haar auditie koos was Hooverphonic’s Happiness, wat de cirkel rondmaakt voor de Belgische deelname aan het Eurovisie Songfestival 2020.