Hero image songfestival

Artiesten Songfestival 2021 nemen als back-up nummers ‘live-on-tape’ op

18 nov. 2020

Om ervoor te zorgen dat alle artiesten gegarandeerd kunnen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2021 zal iedere omroep voorafgaand aan het evenement een ‘live-on-tape’ opname maken. Deze kan worden gebruikt als een deelnemer niet naar Rotterdam kan reizen vanwege de huidige pandemie, of wanneer een artiest ter plaatse in quarantaine moet.

Eerder dit jaar werd bekend dat het Eurovisie Songfestival 2021 hoe dan ook zal plaatsvinden. De organisatie werkt daarvoor op dit moment vier verschillende scenario’s uit. De ‘live-on-tape’ opname zorgt ervoor dat de artiesten onder alle omstandigheden kunnen deelnemen aan de wedstrijd.

Wat is de ‘live-on-tape’ uitvoering?

Alle deelnemende omroepen is gevraagd om een ​​live-uitvoering van hun act in eigen land op te nemen. Deze opname wordt voorafgaand aan het evenement ingeleverd en vindt plaats in een studiosetting. De opname vindt in ‘real time’ plaats. Na de opname kan er daardoor niets worden gewijzigd aan de zang of enig ander deel van de uitvoering.

Het creatieve concept voor deze back-up-opnamen is Open Up to Variety. In plaats van een strikt format te hebben, zal de artistieke vrijheid, creativiteit, ambitie en stijl van elk van de 41 landen volledig omarmd worden.

Een reeks productierichtlijnen zal de eerlijkheid en integriteit van het Eurovisie Songfestival garanderen. Er zal geen publiek aanwezig zijn bij de ‘live-on-tape’ optredens. De opname moet uniek zijn en mag niet gepubliceerd worden vóór het evenement in mei.

Delegaties mogen vergelijkbare technische mogelijkheden en afmetingen gebruiken zoals die op het podium in Rotterdam beschikbaar zijn, maar mogen ook voor een kleinere productieopstelling kiezen. De ‘live-on-tape’ opnames mogen geen augmented of virtual reality, overlays, confetti, drone shots, water, of het gebruik van chromakey of greenscreen bevatten.

Hoe blijft het eerlijk?

Normaal gesproken treden alle artiesten vanaf hetzelfde podium en onder dezelfde omstandigheden op, waardoor ze allemaal gelijke kansen hebben. Voor de ‘live-on-tape’ opnames heeft de Reference Group (het bestuur) van het Eurovisie Songfestival aanvullende maatregelen goedgekeurd om de eerlijkheid van de competitie te garanderen.

Voorafgaand aan de opname zal elke deelnemende omroep iemand van de Host Broadcaster (NPO/NOS/AVROTROS) ontmoeten en een opnameschema, studio-opstelling en cameraplan indienen. Tijdens de opname wordt een live-verbinding tot stand gebracht zodat de ESC Executive Supervisor, een vertegenwoordiger van een onafhankelijke stemwaarnemer (E&Y) en de Host Broadcaster, de opnamesessie kunnen observeren en hulp en ondersteuning kunnen bieden. Ook kunnen zij op deze manier de integriteit van de wedstrijd garanderen. Er kunnen geen optredens van nationale voorselecties worden ingediend. De ‘live-on-tape’ opnames moeten eind maart worden ingeleverd.

Hopelijk kunnen alle artiesten in mei 2021 naar Rotterdam afreizen, maar de back-up opnames zorgen ervoor dat hun optreden door miljoenen kijkers zal worden gezien, wat er ook gebeurt.