Hero image songfestival

Publiek welkom bij Eurovisie Songfestival 2021

1 apr. 2021

Vandaag is bekend geworden dat het kabinet heeft besloten om onder het Fieldlab framework, publiek toe te staan bij alle 9 shows (live shows en generale repetities) van het Eurovisie Songfestival 2021. 

De afgelopen maanden heeft het Songfestival-team hard gewerkt aan verschillende (4) scenario’s om het Songfestival door te kunnen laten gaan. De focus lag daarbij op het naar Nederland halen van alle 39 deelnemende landen. Uitgebreide Covid-19 maatregelen en een testprogramma maakt onderdeel uit van deze aanpak. 

“Dat we nu de mogelijkheid krijgen om het draaiboek voor een Eurovisie Songfestival mét publiek weer open te slaan is iets waar we alleen maar van konden dromen. We zijn het kabinet en Fieldlab Evenementen dankbaar voor dit perspectief en het vertrouwen dat ze ons hierin geven,” aldus uitvoerend producent Sietse Bakker. Hij benadrukt dat de gezondheid van de artiesten, crew en straks ook publiek absolute topprioriteit heeft. 

Martin Österdahl, Executive Supervisor van het Eurovisie Songfestival bij de EBU: "We verwelkomen dit besluit van de Nederlandse regering en de mogelijkheid dat we fans kunnen uitnodigen om met ons mee te doen als we het Eurovisie Songfestival in mei terugbrengen. We zullen de nu beschikbare opties bekijken en de komende weken meer details bekendmaken over hoe we veilig publiek kunnen toelaten tot Ahoy in Rotterdam als de situatie dit toelaat. De gezondheid en veiligheid van alle aanwezigen op het evenement blijft onze topprioriteit. Zoals eerder aangekondigd, zullen alle delegaties, artiesten en productieploeg een strikt protocol volgen en in geen geval in contact komen met potentiële leden van het publiek." 

Wethouder Kasmi is blij met de ontwikkelingen: “Dit is heel positief nieuws! Vooralsnog kunnen we ons nu verheugen op negen shows, waar toch - zij het beperkt - publiek bij aanwezig kan zijn. Wat mooi dat er fans zijn die het Songfestival in Ahoy toch van dichtbij kunnen beleven. Iets waar ik eigenlijk al niet meer op durfde te hopen. Ik ben dan ook blij dat het kabinet deze ambitie heeft uitgesproken. Rotterdam staat als gaststad klaar om dit samen met de EBU en de omroepen op een veilige manier mogelijk te maken. Nu aftellen naar een onvergetelijk Songfestival.”

In de komende weken komt er meer duidelijkheid over de wijze waarop publiek kan worden ontvangen en hoe de kaartverkoop zal plaatsvinden. Dit wordt in nauw overleg gedaan met de European Broadcasting Union, de gemeente Rotterdam en Rotterdam Ahoy. 

Achter de schermen werken we aan de details om ervoor te zorgen dat we 3.500 fans veilig en verantwoord kunnen verwelkomen voor elk van de zes generale repetities, de twee halve finales en de grote finale.
 
Informatie over kaartverkoop en toepasselijke gezondheids- en veiligheidsmaatregelen zal de komende weken beschikbaar worden gesteld. Zoals we eerder hebben beloofd, ontvangen trouwe klanten die kaartjes hadden voor het festival van vorig jaar, een unieke code die je voorrangstoegang geeft tot de kaartverkoop voor de show(s) van 2021 waarvoor je eerder kaartjes hebt geboekt. Houd er rekening mee dat internationale reisbeperkingen van toepassing kunnen zijn, afhankelijk van de omstandigheden in mei.

Eurovision 2021

Ook interessant

31 mei 2021

183 miljoen kijkers voor Eurovisie Songfestival